Eelmine nädal rääkisime kohvijoogist mis on pärit Itaaliast nimega Affogato ja oli nimekirjas nr 1, täna räägime kohvijoogist Kaffeost, mis on pärit Rootsist

Nr: 2 Kaffeost (Rootsi)

Nimi tõlkes oleks kohvijuust, mis on asjakohane nimetus antud kohvijoogile. See tähendab kuuma kohvi valamist juustu tükikestele.  Juust ise on Soomlaste toodetud “Leipäjuusto” või juustuleib.

Soomes juustuleiba viilutatakse kohvi kõrvale aga Põhja-Rootsis kõigepealt pannakse juustutükid kohvitassi ja siis valatakse kuum kohv peale. Juustukuubikud lähevad pehmeks ja imevad endasse kohvi aga nad ei sula ära.

Mida sa vajad

  • 2 L täispiima
  • 60 ml vahukoort kõige rasvasemat
  • 2 spl laabi
  • termomeetrit
  • marlit
  • suurt potti
  • kurna
  • ahjuplaati
  • 1 tass kuuma kohvi

Lihtsam oleks antud juust osta spetsialiseeritud poest aga ise tegemine on samuti lõbus ja tore.

Kuidas valmistada

  1. Vala piim ja vahukoor suurde potti ja soojenda kuni 37kraadini. Eemalda pott tulelt, lisa laab ja sega läbi.
  2. Lase segul seista umbes 1tund, seejärel soojenda temperatuurini 37kraadi segades vaikselt segu keskele ja siis lase segu peaaegu keema ja tõsta pott tulelt.
  3. Asetage kurna peale marli ja kurna alla kauss kuhu tuleb siis juustuvesi. Valage tükikesed marli sisse ja seejärel mässige marli ümber tükikeste ja pigistage nii kõvasti, kui saate, et liigne vesi kätte saada.
  4. Lisa mingi raskem ese marli peale mille sees on juustutükikesed ja laste seitsa veel nii umbes 3tundi kuni alles jääb ainult juust.
  5. Aseta nüüd juust ahjuplaadi peale ja küpseta 177kraadi juures kuldpruuniks.
  6. Valmistamaks Kaffeost, lisa lihtsalt tükikesteks lõigatud juust tassi. Vala üle oma lemmikkohviga