Mis siis on erikohv?

Johan & Nyström kasutab tihti terminit “erikohv”. Lühike ja mõttekas termin sisaldab kohvi kohta palju informatsiooni. Kokkuvõtvalt tähendab see, et kohv ületab vähemalt 80 punkti 100 punkti süsteemis, millega mõõdetakse kohvi kvaliteeti.

Tegelikult tähendab see, et kohvi maitseb palju paremini!

SCAE määratleb erikohvi järgmiselt (jättes välja punktisüsteemi): Erikohv on kohv, mis kasvatatakse sordile sobivates tingimustes ja saak korjatakse õigeaegselt. Nii luuakse alus kohvi maitse arenguks kohvisordile omaselt. Kõik protsessi etapid tehakse hoolikalt, et defektide arv, mis otseselt mõjutab kohvi maitset, jääks võimalikult madalaks. Kui kohvi röstitakse õigesti, arvestades kohvisordi omi maitseid, siis lõpptulemuseks on kvaliteetne ja unikaalne tooraine. Erikohvist valmistatud kohv on kõrgeklassiline ja see eristub maitse poolest tavalisest kaubanduses pakutavast kohvist. Erikohv on alati jälgitav selle tootnud kasvandusele.

Punktide järgi on selline määratlus:

SCAE (Specialty Coffee Association of America) annab punktid 100 punkti süsteemis. Punkte antakse kümne erineva osa alusel: aroom, maitse, järelmaitse, happesus, struktuur, ühetaolisus, tasakaal, profiil, magusus ja üldine hinnang.

Iga osa eest antakse 1–10 punkti:

6.00 –Good

7.00 –Very Good

8.00 –Excellent

9.00 –Outstanding

Saja punkti saavutamiseks peab kohvi saama täispunktid iga osa eest. Total Score Quality Classification:

90–100 Outstanding

85–89.99 Excellent

80–84.99 Very Good

< 80.0 Below Specialty Quality

 

Lisa lugemist teema kohta: http://www.scaa.org/PDF/resources/cupping-protocols.pdf